Duurzamer bouwen
met Stiho
Stiho is al bijna een eeuw lang dé groothandel in bouwmaterialen voor bouwend Nederland. Met een duurzamer assortiment wil Stiho een positieve bijdrage leveren aan een groenere bouwsector.
Samenwerken met een bedrijf in verandering
Onze collega Jasper van Langen is als inkoper blij met de bewuste duurzame stappen die Stiho neemt. “De bouwsector heeft een enorme impact op de CO2 footprint die we met elkaar achterlaten. Wij zijn ons hiervan bewust en hebben een grote ambitie om duurzamer te bouwen. Bouwen doe je echter niet alleen en verduurzamen dus ook niet. De hele keten moet hierin zijn steentje bijdragen en met elkaar maken we het verschil. De keuzes die Stiho maakt, helpen ons om nog meer biobased te kúnnen bouwen. Wij gebruiken bijvoorbeeld veel meer gecertificeerd hout in onze gevels, zoals bij VVA Aalsmeer enAMST in Amsterdam. Dit zijn mooie voorbeelden van projecten waar we samen het verschil hebben kunnen maken,” aldus Jasper.
Duurzame voorloper
Ruim 15 jaar geleden was Stiho voorloper met het op de markt brengen van duurzaam geproduceerd hout- en plaatmateriaal met FSC- en PEFC-keurmerk. In 2008 werd besloten alleen nog FSC-gecertificeerd hout te verkopen en dit voor dezelfde prijs aan te bieden als niet-gecertificeerd hout. Hierdoor hebben zij duidelijk bijgedragen aan het gangbaar maken van gecertificeerd hout. In 2022 was het aandeel FSC- en PEFC-gecertificeerd hout bij Stiho zelfs 99,6 procent!
Thorben Kwakkenbos is Projectmanager Duurzaamheid. Wij vroegen hem naar de ambities van Stiho.
Thorben: “Na de mooie stappen die wij met hout hebben kunnen zetten, willen we de komende jaren ook de andere producten in ons assortiment verduurzamen. Als familiebedrijf hechten we namelijk veel waarde aan duurzaamheid. Wij willen de aarde goed kunnen doorgeven aan volgende generaties. Daarom willen wij duurzaam denken én doen. Bijvoorbeeld door aantoonbaar duurzame, circulaire en biobased alternatieven aan het voorraad assortiment te blijven toevoegen. Kortom, deze materialen en producten moeten verenigbaar zijn met de principes van de circulaire economie.
De kenmerken van deze materialen of producten zijn dat zij al een levenscyclus hebben gehad (hergebruik), gerecyclede grondstoffen bevatten, geoptimaliseerd zijn voor hergebruik na eerste levensfase, bijdragen aan modulair/demontabel bouwen en biobased zijn. “Zo willen we de milieu-impact verminderen van de grondstoffenwinning, de productie en het transport van de producten en diensten die we leveren.”
Daarnaast wil Stiho haar klanten inzicht geven in de milieu-impact van een product door een duurzaamheidsscore te bepalen. In een ideale situatie is er van alle producten een product-specifieke LCA-score beschikbaar. De LCA-score geeft inzicht in de levenscyclus van een product. Omdat dit nog niet voor alle productgroepen haalbaar is, wordt er nu gewerkt aan een goede laagdrempelige methode om het assortiment te beoordelen.
Duurzame keuzes in ons assortiment
In 2017 werd door New Horizon het Urban Mining Collective opgericht, waar Stiho direct lid van werd. Dit partnership zet zich in om de mismatch tussen het vrijkomen van waardevolle grondstoffen bij sloop en renovatie van gebouwen en de vraag naar grondstoffen in de bouw op te lossen. New Horizon sloopt geen gebouwen, maar oogst de materialen. De geoogste materialen worden vervolgens geleverd aan de maakindustrie en grote distributeurs van bouwmaterialen.
Thorben legt uit: “Bij Stiho verkopen we onder andere hout, sanitair, hang- en sluitwerk en beton onder het label Urban Mining Collective. Deze materialen zijn kwalitatief net zo goed, hebben dezelfde prijs én zijn veel duurzamer.”
Naast circulaire materialen zet Stiho ook steeds meer in op biobased alternatieven waardoor de keuze om duurzamer te bouwen snel genomen is. Zo verkoopt Stiho naast het FSC/PEFC gecertificeerd hout ook bio-based isolatiematerialen, houten pluggen, circulaire wandpanelen en bakstenen, maar ook Urban Mining Beton en dakbedekking die recyclebaar is en een veel lagere milieufootprint heeft.
Duurzaam op weg naar de bouw
“Overigens kijken we niet alleen naar het assortiment, maar is bijvoorbeeld ook zero-emissie transport een belangrijke pijler in onze duurzaamheidsambities.”Stiho beoogt dat haar transport in 2026 al 33% minder CO2 uitstoot heeft dan in 2021. “Zo dragen we een steentje bij aan een beter milieu. De wereld goed achterlaten voor toekomstige generaties is ons doel. Momenteel kunnen we al elektrisch bezorgen in Amsterdam, Haarlem en Rotterdam. In 2023 zullen Utrecht, Den Haag, Tilburg en Eindhoven daar bijkomen. In de jaren daarna zal de rest van Nederland volgen.”
Niet alleen de trucks, maar ook de kooiapen worden elektrisch. Hierdoor wordt ook de uitstoot tijdens het lossen van de materialen beperkt. Dit voorkomt bovendien stikstofuitstoot op de bouwplaats. Door samen te kiezen voor duurzame producten werken Stiho en Heddes aan een duurzame bouwsector.