Matchmaker in de gebiedsontwikkeling
Joost Bruijn over het versneld huisvesten van Oekraïense vluchtelingen in zijn gemeente.
Wat begon als een initiatief voor de vergunning-in-één-dag eindigt een paar jaar later in “De gouden eendagsvlieg”. Een bijzondere prijs voor snelle woningbouw met een bijzonder verhaal erachter.
Joost Bruijn is gebiedsontwikkelaar van gemeente Dijk en Waard. Hij omschrijft zijn functie als 'Matchmaker' en vertelt over het project waar de theorie de praktijk ontmoet. Hij legt uit: “Ik wil versnelling van de woningbouwopgave bereiken en daarvoor breng ik partijen bij elkaar.”
Een mooi voorbeeld waarbij deze versnelling is gelukt, is het project aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard. “Het leek onmogelijk. Maar er is intensief, elke week, fysiek samengewerkt door alle partijen. Het heeft gezorgd voor een hecht team met de juiste urgentie voor deze opgave en zo werd het onmogelijke mogelijk.”
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak waren er plots ‘urgentie-locaties’ nodig. Een gebouw met een ‘tijdelijke opgave’ kwam in beeld ter ontwikkeling als vervolglocatie. Een specifiek plan was er echter niet in maart 2022, maar aan het eind van het jaar moest de huisvesting van 200 personen wél gewaarborgd zijn.
De intentieovereenkomst met de woningstichtingen Woonwaard en Langedijk lag er voor deze locatie wel, waardoor alsnog met veel snelheid en commitment geschakeld kon worden. “De producent van prefab modulaire bouwsystemen is direct aangeschoven. Zij konden met spoed de productie starten voor deze hoge-snelheid- opgave.”
Joost is samen met een collega-projectleider in de lead geweest voor dit project en dat vraagt soms een beetje doorduwen op onderwerpen, zowel intern als bij partners. “Wat helpt is dat in dit project ook alle dubbeltjes de goede kant op zijn gevallen. De woningcorporaties, het college, de locatie en de bouwpartners zijn allemaal achter dit plan gaan staan. We hebben vanaf het begin gezegd: ‘samen uit, samen thuis’ en ‘ellende is geen verdienmodel’. Deze principes zijn door iedereen voor ogen gehouden tijdens deze pressure-cooker.”
Met de schrijver van het bestemmingsplan, stedenbouwkundige, gemeente, woco’s en producenten is integraal gewerkt aan het plan. Dat dit een permanente vergunning heeft opgeleverd is een mooie extra oplossing voor een paar hobbels die genomen zijn.
Joost vult aan: “De bovenliggende crisis om snel vluchtelingen op te moeten vangen heeft het proces vloeibaar gemaakt.”
Nog voor de vergunningen definitief waren hebben de producenten opdracht gekregen om te starten. Een risico wat gedragen werd door de gemeente en de corporaties. Joost legt uit: “Natuurlijk in de hoop dat het niet nodig was om maatregelen te moeten nemen. En dat is gelukkig ook niet nodig geweest.”
Aan het staartje van het project hebben ook de nutspartijen extra hun best gedaan, nadat ook zij doordrongen waren van de urgentie. “Iedereen heeft zich in dit project van de beste kant laten zien en alles is de goede kant op gevallen. Het klinkt als een toevalstreffer op basis van veel commitment en urgentie. En natuurlijk kunnen niet alle projecten bovenop de stapel gelegd worden, maar dit unieke project heeft ons wel veel positieve energie geleverd.”
Joost Bruijn – Matchmaker
Joost is al 25 in dienst bij de gemeente; ruim 15 jaar als projectleider bij voormalige gemeente Heerhugowaard en nu na de fusie afgelopen 3 jaar Gebiedsontwikkelaar gemeente Dijk en Waard.
Hij is van huis uit planoloog en ziet modulaire bouwmethoden als belangrijk onderdeel van de oplossing voor de woningtekorten. Hij kan in de rol van Matchmaker deze aanpak ondersteunen en versnellingskansen zien en in het project introduceren. Partijen moeten het uiteindelijk gaan doen en die keuze maken. Hij is positief over de grote stappen die in deze ontwikkeling gezet worden.