Bouwen voor de NH Bouwstroom
René Wester is Hoofd productie bij Ursem Modulaire Bouwsystemen. We troffen hem in de fabriek in Wognum en vroegen hem waar hij zich mee bezig houdt.
Heddes Bouw & Ontwikkeling levert de FLX modules voor de NH Bouwstroom. Die modules komen uit de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum. René Wester is Hoofd productie in de fabriek en weet als geen ander hoe woningmodules op een bouwplaats worden gestapeld.
Onder andere de bouw op locatie van o.a. Jakarta Hotel Amsterdam, VVA Aalsmeer en Legmeer Uithoorn nam hij voor zijn rekening. Sinds een jaar brengt hij zijn expertise in, tijdens het productieproces in de fabriek. Geconditioneerd bouwen in de fabriek is heel anders dan wat we traditioneel zien op de bouwplaats. Speciaal voor de NH Bouwstroom vroegen wij René naar het product waar hij dagelijks aan werkt.
René vertelt: “We zijn een modulaire bouwer, wat dus niets te maken heeft met unit- of containerbouw. We maken modules, badkamers, gevelelementen, klapkappen.
Voor de NH Bouwstroom maken wij modules, die uit de fabriek komen als een volwaardig bouwblokje. Deze modules zijn verplaatsbaar. We kunnen ze op een bouwlocatie stapelen tot een appartementencomplex- of gebouw en na geruime tijd ook weer oppakken en op een andere plek neerzetten. Kortom, het ideale product om snel woningen te bouwen. Ook op plekken waar op langere termijn een andere invulling aan de locatie moet worden gegeven.”
René is een echte bouwer. Al ruim 35 jaar heeft hij ervaring als uitvoerder en nu kan hij de kennis van buiten toepassen in de fabriek om het proces te verbeteren. En dan met name het contact met de collega’s is waar hij energie van krijgt. “Het is eigenlijk net als voetbal. Je moet kijken waar je de juiste mensen op de juiste plek in de fabriek neerzet om ervoor te zorgen dat je een goed product, tijdig de fabriek laat verlaten. In die zin is de fabriek ook een andere discipline dan de bouwplaats.”
Er is dan ook een verschil tussen een bouwplaats buiten en een fabriek. “We zijn een fabriek, geen bouwplaats meer. Het is geconditioneerd en zo preciezer. Op die manier lever je een constante kwaliteit. Maar je bent vooral in staat om effectief middelen in te zetten in de vorm van mensen en materialen. Kortom, we kunnen zorgen voor veel meer structuur en juist dat is nodig om sneller meer huizen te kunnen bouwen. Met reductie van afval én zonder invloeden van het weer.”
De NH Bouwstroom is een mooi initiatief om dat proces te versnellen.
“Omdat we hierin één type product aanbieden kunnen we nog sneller werken. Het tekenwerk is hierdoor veel minder en ook de engineeringsfase wordt hierdoor enorm gereduceerd en hierdoor gaat onze productie omhoog. Juist dat heeft de woningmarkt nu nodig.
Het enige wat belangrijk is, is dat gemeenten dit omarmen."
De grootste uitdaging zit volgens René in het vergunningstraject en de wijze waarop gemeentes met dit product omgaan. “Alles valt of staat daarmee. Iedere gemeente wil iets anders en zo haal je dit concept onderuit. Dit idee is goed, dus geef aan hoeveel je er wilt hebben en wij gaan het maken. Als je maatwerk wilt leveren en aanpassingen moet doet in indelingen en gevels, haal je het basisconcept onderuit. Dan wordt het een veel langer verhaal en juist dát is funest als we met z’n allen snel willen bouwen.” Maar uiteraard is diversiteit mogelijk.