Chaos in de meterkast
Heddes' Tijmen en Boaz in gesprek met
Marjolijn Smit en Eltjo Bouwman van Blauwhoed
Er gebeurt ontzettend veel in de maatschappij om ons heen en soms kan zelfs een klein dingetje ervoor zorgen dat je er druk mee bent. Marjolijn Smit (ontwikkelingsmanager) en Eltjo Bouwman (directeur wonen) beide van Blauwhoed, gingen hierover in gesprek met onze collega’s Tijmen Schrauwers en Boaz de Boer.
Om met de deur in huis te vallen: “chaos” in de maatschappij waarin we leven, wonen en werken. Vanmorgen vroeg begon de chaos in de meterkast bij Eltjo thuis. Storing, knipperende lampjes en heel veel draden…
Een mooie metafoor naar het onderwerp van dit magazine. We zijn steeds meer afhankelijk van verschillende technieken en als iets dan niet werkt, ben je er maar wát druk mee. Ondanks de chaos in de meterkast nemen we de tijd om met elkaar het gesprek te voeren over de ingrediënten van succesvolle samenwerking in een tijd die veel chaos kent en steeds meer geregeerd lijkt door onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Ondanks dat zijn we positief én dat blijven we! Met een hoop energie en commitment komen er mooie projecten van de grond.
Ontwikkeling Amsterdam-Noord
Of het de hogere grondprijzen zijn in de ontwikkeling van CZAN in Amsterdam Noord of een hogere rente, door goed met elkaar in gesprek te blijven lukt het om samen de beste business case vorm te geven. Dat heeft geleid tot een succesvolle samenwerking op het project 1N2 of Gare du Nord in Amsterdam Noord en nu ook in het project Singelblok waarin een enorm project op een zeer kritisch moment in de markt succesvol is gestart door de inzet van alle partijen.
Vooral als er urgentie in het project is, moet je elkaar goed vasthouden en meenemen in de onderlinge belangen. Naast de inzet van de projectbetrokkenen hebben Eltjo Bouwman vanuit Blauwhoed en Niels Doodeman (Heddes) er elke week een half uur “boven gehangen” om de urgentie in te brengen en samen full focus te houden op de belangrijkste zaken van dat moment. En dat heeft goed gewerkt.
Op dit moment werkt Heddes samen met Blauwhoed aan het project TMBR in Zaandam om met inzet van de modulaire bouwsystemen van Ursem sneller, duurzamer en betaalbaar te ontwikkelen. Ook daar is het van belang dat we elkaar meenemen in het “waarom”. “Vanaf de start hebben we een goed open gesprek om te bespreken wat je graag van elkaar verwacht en wat je belang is. Niet de kaarten tegen de borst houden, maar open en transparant zijn, met het doel voor ogen; dat helpt!” aldus Eltjo.
Vanuit de techniek willen we graag alles 100% doorgerekend willen hebben, maar soms hebben andere stakeholders eerder behoefte aan bepaalde informatie. In dat soort gevallen moet je elkaar meenemen en uitleggen waarom je wat van elkaar verlangt. En wederzijds begrip hebben als het later toch iets verandert.
Verschillende mensen werken volop aan de inhoud. Daarin verliezen we onszelf soms.
Belangrijk is om personen te hebben die vanuit het bovenliggende proces kijken naar de opgave. Dat helpt enorm. Het is dan erg fijn dat we elkaar goed kennen, zodat we juist op dit soort momenten weten wat je aan elkaar hebt," vult Eltjo aan.
“Wij weten dat we het vertrouwen hebben van Blauwhoed en dat helpt enorm over hoe we met uitdagingen en obstakels omgaan. Het zorgt ervoor dat we snel, grote stappen kunnen maken.” Aldus Tijmen.
Het gaat meestal ook om een aantal terugkomende thema’s waar je elkaar in moet vinden. Voor het project 1N2 waren Blauwhoed en AM zich ervan bewust dat de risico’s groot waren en de opgave complex. Eltjo: “We hebben samen gezocht naar de integrale bouwer die deze complexe opgave tot een goed einde kan brengen. We spraken af om reëel in de planning te gaan zitten en dat een boeteregeling geen verdienmodel mag zijn. Gun elkaar een beetje ruimte. Het gaat erom dat de elementaire zaken goed op orde zijn en dan is er veel ruimte voor vertrouwen.”.
Eltjo Bouwman
Toekomstvisie
Eltjo is optimistisch. “De vraag is niet veranderd. De huidige, hogere rente is prima; dit is een reële rente. De salarissen zijn afgelopen periode wat gestegen en dat zal de leen capaciteit wat laten groeien. Kopers worden weer realistischer en dat is misschien wel beter.”
Bij beleggers heerst soms wat koudwatervrees over de huidige marktomstandigheden. De aanpassingen in het WWS puntensysteem lijken voor sommigen een donkere wolk boven de markt, maar Eltjo is in die kwestie vrij stellig: “Als je als belegger niet uit de WWS punten komt, maak je te weinig kwaliteit!”
“Niet de kaarten tegen de borst houden, maar open en transparant zijn, met het doel voor ogen.”
Stakeholders en haalbaarheid projecten
Om te komen tot het haalbaar krijgen van projecten komen er natuurlijk meer partijen kijken. In alle projecten wordt samengewerkt met de gemeente. Het is volgens Eltjo begrijpelijk dat er soms bij gemeenten verwarring heerst: “Wij klagen over hoge grondprijzen en bij een tender is er dan opeens weer een hoog bod. Dat snappen ze natuurlijk niet. Er begint nu een structureel begrip te komen dat het anders moet om verder te komen. Het start met een onderbouwing en het juiste gesprek voeren.”
Met de broodnodige verlaging van de CO2 uitstoot zal er anders ontwikkeld en gebouwd moeten worden. Ook Blauwhoed denkt na over een flexibel inzetbaar modulair woonproduct, waardoor op een snelle en flexibele manier community’s gemaakt worden.
“We hebben het vertrouwen dat het met meer geïndustrialiseerde bouwmethoden beter gaat worden. Er zijn veel voordelen aan het modulaire bouwen en vooral omdat het je helpt om uit het ‘beton en baksteen’ denken te komen,” geeft Marjolijn aan.
Ingrediënten van stapeltjes
Alle projecten zijn belangrijk. Maar niet alle projecten kunnen bovenop de stapel liggen, tenzij je veel stapeltjes maakt. Hoe krijg je die mindset van boven op de stapel liggen? “Dat gaat zeker niet vanzelf,” lacht Eltjo. De urgentie moet door alle partijen bij ieder project gevoeld worden. Een ‘half uurtje erboven hangen’ vanuit de directies helpt om de urgentie hoog genoeg te houden. Er is vanuit Heddes en Blauwhoed full focus op de projecten op de juiste momenten. Dat lukt omdat we weten wat ieders belang is. “Je belang laten zien is geen teken van zwakte. Het is gewoon fijn. Kaarten niet voor de borst houden, maar je duidelijk uitspreken, dat helpt!” aldus Tijmen.
Dat bovenop-de-stapel gevoel geeft energie, de kunst is om diezelfde energie de keten in te krijgen. Boaz benoemt de grote keten van stakeholders: “Het is behoorlijk ‘tenenkrommend irritant’ als niet iedereen diezelfde energie erin stopt. Maar aan de andere kant is het goed om te zien dat iemand ondanks het maken van een statement – bijvoorbeeld vanuit supervisie – wel in de meewerkstand blijft staan. Als je zelf snelheid maakt, kunnen ze niet anders dan meegaan. De urgentie geeft veel energie en snelheid.”
Project: Singelblok Amsterdam Noord
Ontwerp: Inbo en BureauVanEig
Render: De Beeldenfabriek
Het blijft zaak om elkaar daar goed in mee te nemen. “Soms denk je dat je weet wat iemand denkt”, vult Tijmen aan, "maar die verwachtingen, moet je wel blijven nagaan, elkaar proberen te begrijpen en elkaar blijven vinden.”
“Zullen we anders even van stoel wisselen?” oppert Marjolijn.“ Dan kom ik een weekje stage lopen bij Heddes. De zaken vanuit elkaars perspectief leren zien, in elkaars keuken kijken, geeft wederzijds begrip. Maar ik moet toegeven, ik hou wel van een beetje chaos. Er komen ook goede dingen uit en vaak ook hele mooie nieuwe ideeën”.
Marjolijn Smit