Duurzaam partnerschap
Jeffrey Hoffmann en Joost Keijzer
Dat Joost en Jeffrey een korte lijn hebben en elkaars taal spreken, blijkt wel uit de snelheid waarop de afspraak voor dit duo interview tot stand kwam. En nog vóórdat ze gaan zitten deelt Jeffrey informatie over een nieuw soort filter dat de uitstoot van stikstof reduceert, om mogelijk toe te passen op machines die tot op heden alleen nog in dieselgestookte vorm beschikbaar zijn. Joost legt direct een link met één van de opstartende projecten. En zo ligt het eerste voorbeeld van het duurzame partnerschap tussen Ballast Nedam Materieel, waar Jeffrey Hoffmann Bedrijfsdirecteur is, en Heddes Bouw & Ontwikkeling al op tafel voordat beide enthousiastelingen eraan zitten.
De materieeldienst: helemaal zo gek nog niet Jeffrey begon in 1992 met een stage en inmiddels is hij 29 jaar in dienst bij Ballast Nedam Materieel. “Eigenlijk ben ik in stapjes van 5 jaar telkens iets anders gaan doen binnen het bedrijf. Ik startte als Chef Werkplaats, was toen 5 jaar KAM-Coördinator en heb toen de ISO en VCA systemen opgezet. Daarna werd ik Hoofd Afdeling Materieel en toen Operationeel Manager. Mijn huidige functie doe ik al langer dan 5 jaar, dus dat stapje gaat eigenlijk niet helemaal goed,” zegt Jeffrey lachend. Om aan te vullen dat de huidige tijden en ontwikkelingen maken dat het verre van saai is.
Jeffrey: “We gaan goed met elkaar om, bijna collegiaal, maar zien elkaar ook als klant, dan hou je de scherpte erin.”
Een match in ons DNA Saai was het ook niet in de periode dat de samenwerking tussen Heddes en Ballast Nedam Materieel begon. Jeffrey had toen nog contact met Joost zijn voorganger, Albert. “De tijd was toen heel anders, maar we hebben altijd als doel gehad om het voor beide bedrijven goed te doen,” zo geeft Jeffrey aan. Joost vult aan: “Onze eerste ontmoeting was op ons project Grand Hotel Mainport in Rotterdam, vanaf dat moment wisten wij elkaar over de werken heen vrij snel te vinden. We waren en zijn twee bedrijven met ieder hun eigen cultuur, maar hebben veel overeenkomsten in ons DNA”. Naast dat mensen en bedrijven elkaar moesten leren kennen, was het ook noodzakelijk om elkaars goede bedoelingen te leren kennen en elkaar te leren accepteren. Joost licht toe dat we in die tijd wel werden gezien als ‘de kruidenier’, die verschrikkelijk op de kleintjes lette: “dat was toen noodzaak maar is ook onderdeel van wie we zijn, maar daarnaast is het gewoon een feit dat de Albert Heijn ook degene is die de meeste winst maakt,” voegt hij lachend toe. “De acceptatie dat dit zo is, is heel belangrijk.” Jeffrey benadrukt: “we moeten elkaar scherp houden, altijd. Vanuit Ballast Nedam Materieel hebben we altijd met veel respect naar Heddes gekeken en dat is nog steeds zo. Er is geen haantjesgedrag.”
Project Singelblok Amsterdam
Platte organisatie en korte lijnen: elkaar beter maken Beide bedrijven zijn dochter van Ballast Nedam, een andere overeenkomst zijn de platte organisatie en korte lijnen. Joost waardeert vooral de betrokkenheid die hij ervaart: “Ze komen met slimme dingen en denken met ons mee. Als we een uitdaging hebben, zoeken we samen naar oplossingen. En we zijn dan allebei bereid om onze nek uit te steken.” Als voorbeeld wordt de investering in twee nieuwe torenkranen aangehaald, voor de bouw van project Singelblok van Heddes. “Het zijn de sterkste Potain torenkranen die er op dit moment qua capaciteit in Nederland beschikbaar zijn, op basis van vertrouwen hebben we deze aankoop gedaan,” aldus Jeffrey. Maar ook als zaken niet lopen zoals beoogd, schromen Joost en Jeffrey niet om elkaar op te zoeken. Joost licht toe: “We zijn samen op pad geweest om de toepasbaarheid van een bouwmethode voor een nieuw project te onderzoeken en waren allebei enthousiast. De praktijk brengt echter diverse uitdagingen. Daar balen we dan samen van, maar we gaan er ook voor om het samen op te lossen.” Beiden spreken uit hun gesprekken altijd als constructief te ervaren. “We zijn het vaak met elkaar eens maar het komt ook voor dat dit niet het geval is. In de afgelopen jaren zijn we in een discussie nog nooit boos uit elkaar gegaan, we blijven altijd goed en inhoudelijk in gesprek en staan voor elkaar open,” aldus Joost.
"We investeren fors, maar dát is ondernemerschap en dat maakt het zo leuk!"
Samen ondernemen Wanneer de mannen gevraagd wordt naar en memorabel moment in de samenwerking wordt er geen moment getwijfeld en roepen ze bijna in koor: “De Tugelawegblokken in Amsterdam”. Joost licht toe dat dit het eerste project was dat Heddes heeft aangenomen, waarbij Ballast Nedam Materieel vanaf het begin heeft meegekeken. “Het was toen echt een slechte tijd en wij konden het werk goed gebruiken. Om het verschil te maken heb ik Jeffrey gevraagd om een korting te geven van 92%,” zegt Joost met een glimlach. Jeffrey: “Ik hoor jou nog 8% zeggen, en ik maar denken dat je 8% korting wilde maar nee! Dat was het percentage van onze prijs, dat het mocht kosten!” Joost: “Ja, of dat materieel nou bij jou in Almere stilstond, of bij ons op de bouwplaats kon worden ingezet…!”
Vrij snel daarna komt de metselrobot ter sprake, hierin trekken Ballast Nedam Materieel en Heddes ook samen op. “We investeren allemaal fors maar dát is ondernemerschap, en dat maakt het zo leuk,” zegt Jeffrey. Daarbij roemt hij ook de inzet van Bas Meerwijk; “hij is de juiste man op de juiste plek”.
Blik vooruit Gevraagd naar de speerpunten van Ballast Nedam Materieel voor de toekomst, vat Jeffrey deze kort samen: “Wij hebben de focus op machineveiligheid en verduurzaming in de komende jaren. En op het in huis houden en krijgen van professioneel personeel, maar dat geldt voor jullie natuurlijk ook.” Joost: “Als ik naar jullie kijk, dan denk ik juist dat innovatie een speerpunt moet zijn. Dat je met nieuwe ideeën moet durven komen. Eigenlijk moeten we elkaar nog beter leren kennen, waardoor jij weet waar wij mee bezig zijn en welke behoeftes er zijn.” Jeffrey lacht en benadrukt dat de innovatie juist uit goede mensen moet komen: “En die innovatie is er ook binnen Heddes, goede ideeën worden verder opgepikt en verder gebracht.”
“We hebben zin in de toekomst, kom maar op!”
Als voorbeeld spreken we over een elektrische lichtmast met LED verlichting, welke bedacht en ontwikkeld is door één van de medewerkers van Ballast Nedam Materieel. Jeffrey: “Daar ben ik ontzettend trots op. De producten die er op de markt waren, vonden wij niet handig, het kon beter. Toen zijn we zelf gaan knutselen en uiteindelijk is de lichtmast door een professioneel bedrijf in productie genomen. Hij is volledig goedgekeurd en het is nu een onwijs succes, ook collega-bouwbedrijven schaffen ze aan.”
De darklight armaturen bij MORE in Leiden besparen zo'n 73% energie.
Gezamenlijke innovaties Naast de samenwerking rondom de metselrobot, vinden de bedrijven elkaar ook op andere gebieden. De toepassing van zonnepanelen op ketenparken bijvoorbeeld. Het idee hiervoor ontstond bij één van de medewerkers van Heddes, uiteindelijk heeft Ballast Nedam Materieel een geschikt frame ontwikkeld. Jeffrey: “Zonnepanelen zijn kostbaar in aanschaf, maar de toepassing ervan draagt bij aan een duurzamere manier van werken. Wij willen graag meedenken en stimuleren en daarom rekenen wij met een huurtarief dat gelijk is aan de opbrengst. Zo wordt het ook financieel aantrekkelijk.”
Joost roemt tot slot de inzet en gedrevenheid die hij ervaart: “We zijn goed in staat om elkaars sterktes in te zetten, in goede en in slechte tijden. Jeffrey vult aan: “We hebben laten zien dat we crisisbestendig zijn, in de weerbarstige markt van nu blijven we dat vooral doen!”
We ronden het gesprek af waar we zijn begonnen, met de vraag van Joost aan Jeffrey of hij de informatie over dat filter nog even doorstuurt. Het is mooi om te zien hoe twee bedrijven elkaar zo versterken. Allebei dochter van Ballast Nedam, dus in feite zusterbedrijven en dus toch collega’s, maar ook allebei gedreven om scherp te zijn en blijven.