Een veilige MIX in het verkeer.
MIX Amsterdam
Onze medewerkers moeten iedere dag weer veilig naar huis kunnen gaan. Niet alleen op de bouwplaats, maar ook daar omheen is veiligheid een belangrijk speerpunt.
Bij binnenstedelijk bouwen heb je nog sterker te maken met bouwbewegingen in combinatie met verkeer wat langs de bouwplaats komt in de auto, op de fiets én te voet.
Jasper Vellinga is projectleider van MIX Amsterdam. Samen met het projectteam en de gemeente Amsterdam was hij betrokken bij het samenstellen van een goed BLVC plan voor MIX, dat aansluit op de omgeving.
Jasper vertelt: “We kijken altijd al naar veiligheid rondom de bouwplaats. Op de plek waar wij MIX bouwen stond eerst een heel ander type gebouw met een pleintje en een groenstrook. Dit gehele gebied vormt nu de bouwplaats waardoor wij al het bekende veranderen en ook de routing moesten aanpassen voor veel mensen zoals bewoners, winkelend publiek maar ook andere bouwers.”
In een BLVC-plan zijn maatregelen, verantwoordelijkheden en afspraken beschreven rondom bouwprojecten. BLVC staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.
In het plan staat beschreven hoe de overlast op de omgeving kan worden beperkt en wie het aanspreekpunt is.
Veiligheid naar een hoger niveau
Een BLVC plan vormt een goede basis, maar het team vond het nodig dit naar een hoger niveau te tillen. Jasper: “Zo’n BLVC plan blijft een theoretisch verhaal en vertelt ons op papier hoe we dingen in moeten richten, maar op het moment dat we daadwerkelijk de bouwplaats creëren kun je binnen de gestelde kaders bijschaven. Je kijkt dan of een oplossing echt wel handig is en veilig genoeg. Wij besloten toch extra veiligheid creëren en hier nog meer tijd in te steken. Je kijkt dan letterlijk naar buiten om te zien hóe de mensen rondlopen. Hoe kunnen zij zich straks zo veilig mogelijk bewegen? Er zijn tijdens de bouw immers veel logistieke bewegingen met veelal zwaar materieel. We moeten daarom extra rekening houden met de buurt om mensen veilig naar hun bestemming te kunnen laten gaan.”
Overlast beperken
Als je bouwt veroorzaak je overlast, daar ontkomen we niet aan. “Het is belangrijk om de mensen dan zoveel mogelijk te ontlasten en aanspreekbaar te zijn. We hebben samen met de gemeente Amsterdam en MRP een bouw-app ontwikkeld speciaal voor deze buurt. Via deze app kan men meldingen doen die ook geregistreerd worden door de BLVC-omgevingsmanager,” legt Jasper uit. “De omgevingsmanager heeft daarnaast regelmatig een inloopspreekuur en is zo goed bereikbaar en daarmee een goede communicatieschakel tussen bewoners en bouwer. Maar ook aan de portier bij de entree van de bouwplaats kan men hun vragen stellen.”
Poort
De portier heeft met zijn taken een rol binnen het bouwteam gekregen. Deze persoon heeft inzicht in het planningsprogramma zodat hij precies weet welke leveringen gepland staan en zo ook actiever beslissingen kan nemen in logistiek.
“We wilden nu echt iemand hebben die er niet vanwege het bouwkundige zit, maar een bewaker die actief mensen aanspreekt en de bouwweg in de gaten houdt. Hij houdt iedereen buiten die geen instructie heeft gehad. De verkeersregelaar en bewaker communiceren met elkaar in houden het kruispunt veilig. Binnenstedelijk is weinig ruimte, dus wachtende vrachtwagens kunnen wij hier niet kwijt. De portier kan transport naar een wachtplek begeleiden vlak bij de bouwplaats en zo de omgeving ontzien.”
Bij MIX Amsterdam is er nog meer tijd genomen om over routing en veiligheid na te denken en een binnen-gebied in te richten rondom de krappe bouwplaats om materieel naar de juiste plek te begeleiden. Dit is veiliger voor de werklui én voor de omgeving.